vineri, 29 decembrie 2017

Rica

Țiganca Rica. De undeva de langă Găesti. Ar putea fi insă de oriunde. Ca orice femeie crescută în condițiile aspre ale satului românesc avea un bun-simt, o modestie care o făcea invizibilă de multe ori. Femeie muncitoare , cu probleme incredibile ( pentru mine) și atât de normale pentru România rurală. Lipsa banilor, casa de chirpici care cădea pe ea, soțul bețiv și agresiv. De o candoare insă dezarmantă.
O lăsai singură la tine în casă până termina curățenia și nu îți lipsea "un capăt de ață". De abia ii sesizai prezenta.

Nu despre asta vorbeam însă. Pe Rica uneori o vedeai că stă pe la vecini sau în fata casei seara, pană târziu în noapte. Cu copii lângă ea. Supărată. Fusese iarăși bătută de soțul întors acasă beat. Până adormea agresorul ,care abia aștepta să o mai "încingă o dată", stătea prin vecini . Trebuia să adoarmă soțul. Bătăile erau uneori serioase. Aștepta liniștită. In ignoranta mea am întrebat-o de ce nu face plângere la Politie. Uneori constat ca sunt rupt de realitate. Minte proastă de orăsean fără cap. Răspunsul era simplu : vine polițistul, dă amenda, întreabă dacă depune plângere și apoi pleacă. Lăsând situația mai gravă decât înaintea intervenției. Si amenda va fi plătită tot de ea. De Rica. Fără rezolvare dar cu o problemă în plus. Ca doar nu putea depune plângere sa lase copii fara tata.

De ce mi-am adus aminte de Rica acum ?  Pentru că, pentru o secundă, toți am fost Rica. Rica care a fost furată de un grup de politicieni de cca 28 mil. EUR. Undeva, cineva a reclamat polițistului ( O.L.A.F.), probabil crezând că face un bine. Polițistul vine, constată furtul și ne dă amenda. Adică își recuperează cei 28 mil EUR. Noi (si Rica) rămânem și fără 28 mil de EUR (reîntorși în conturile Uniunii Europene) și certați și fără să ne recuperăm pierderea.

Rica ar fi știut mai bine să tacă până când poate face ceva care să iasă bine pentru ea.

Minte proastă. Ce mai contează cât de înalt îți este "rangul" sau "câtă școală" ai făcut când Rica îți poate arăta adevărul în fată. Îți arată că , având gura mare și mintea putină ești și ....... și cu banii luați.

Popor liniștit și care nu pune întrebări. 

Rica, OLAF-ul, hotii si poporul.


(nu, nu este Rica in poză. Voi cauta poze cu ea. Atatia profesori de filosofie pe care nu i-am apreciat la vremea lor...)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...